duminică, 12 martie 2017

Influența artelor plastice și a muzicii în procesul de dezvoltare a copilului

Influența artelor plastice și a muzicii
în procesul de dezvoltare a copilului

Înv. Maria Lar
Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Baia Mare, România

Motto: “Arta este o modalitate de a încuraja procesul
și experiența de a gândi și de a face lucrurile mai bune
 spune Kohl.

            Creierul uman este format din două părți: emisfera stângă și emisfera dreaptă. Partea stângă este folosită în gândirea logică ți procesele analitice. Aceasta este stimulată în timpul activităților școlare care constau în matematică, lectură, științe. Emisfera dreaptă este folosită în perceăția emoțională, intuiție și creativitate.
            Copiilor le place în mod natural arta, pictură, desen, muzică, modelaj, teatru, dans.
            Prin acestea copiii își dezvoltă creativitatea (ex. Pictează un tablou în moduri diferite, compun ritmuri noi pentru diverse cântece), își dezvoltă apoi abilitățile motorii prin mânuirea pensulei, creionului, foarfecei; își dezvoltă limbajul prin folosirea unor cuvinte descriptive pentru a discuta despre propriile creații si emoții.
            Educația artistică întărește rezolvarea problemelor și gândirea critică, dezvoltă abilități vizual-spațiale prin colaj, desen, sculptură în lut sau modelaj în plastilină.
            Copiii învață să lucreze în grup, să colaboreze în echipă, să învețe unul de la celălalt, să nu fie individualiști.
            În egală măsură, muzica și desenul contribuie la formarea copilului.
            Despre muzică se spune  că este “fereastra sufletului”. Dacă ea atinge asemenea corzi sensibile, atunci contribuția ei la formarea copiilor și procesul de învățare sunt importante.
Dragostea pentru muzică începe odată cu viața copilului, când mama îl liniștește sau îl adoarme. Pe măsură ce copilul crește, muzica joacă în continuare un rol important în fiecare etapă a educației lui. Are un impact pozitiv asupra stimei de sine și a nivelului de interacțiune socială. Când elevii sunt implicați în programe muzicale, între ei se formează o legătură bazată pe interes comun. Această legătură îi ajută să-și formeze caracterul.
Copiii învață muzica prin intermediul repetiției și au satisfacția imediată a reușitei.

La nivelul de dezvoltare, muzica întărește creșterea intelectuală printr-o vastă arie de canale psihomotorii, mai ales cântatul la un instrument, astfel, sunt solicitate diferite părți ale creierului (vede note muzicale, simte mâinile pe coarde/clape, aude); sunt implicați diferiți stimuli, de aceea și muzica, alături de celelalte arte, joacă un rol important in dezvoltarea copiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu