duminică, 19 martie 2017

Păstrăm și dăm mai departe tradițiile noastre, de Viorica Costenar

Păstrăm și dăm mai departe tradițiile noastre

Prof. Viorica Costenar,
Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri” Baia Mare, România

Fiecare este dornic să-și cunoască rădăcinile și pentru fiecare este bine să se intoarcă din când în când la izvorul originii sale. Am învățat din moși-strămoși că fiecare moment din viață, începând cu venirea pe lume, și terminând cu trecerea în eternitate, a primit haina românească a tradițiilor, îmbogățind zestrea fplclorică a românilor.
Spun acest lucru, deoarece am constatat că obiceiurile folclorice se dovedesc a fi cele mai rezistente în timp, deoarece ele poartă valori umane și sociale deosebite.
Obiceiurile însumează înțelesuri profunde asupra relațiilor omului cu lumea înconjurătoare, cu natura, asupra relațiilor interumane, asupra mersului normal al vieții sociale și asupra soluțiilor pe care, în evoluția sa, omenirea le-a găsit pentru a face ca lucrurile să intre în normal atunci când viața unei comunități a fost, dintr-un motiv sau altul, zdruncinată.
Așadar, obiceiurile formează un mecanism activ al vieții sociale, un mecanism creator și păstrător de ordine, un mecanism creator de cultură.
Pentru ca obiceiurile să fie astăzi acceptate și continuate, trebuie să știm ce au spus ele în trecut, aceasta fiind condiția unei valorificări cu sens cultural adevărat.
Obiectivul este o manifestare folclorică îndătinată, pe care omul o repetă cu acelși prilej, care este transmisă prin tradiție și care, în timp, este și va fi adaptată noilor condiții.
Iarna abundă în tradiții deosebit de frumoase. Colindele de Crăciun duc din casă în casă vestea „Nașterii Domnului”. Copiii colindă la fereastră iar gospodarii le dăruiesc colaci, mere și nuci. Tot la această sărbătoare, copiii umblă cu „Steaua”, „Irozii” sau „Viflaimul”, tradiții care vorbesc despre semnificația și importanța Crăciunului.
În serbările din școală, am prezentat aceste tradiții pentru ca ele să fie cunoscute și îndrăgite de către copii, să le transmită și ei mai departe.
Transpuse pe scenă sau realizate ca manifestări  culturale organizate, obiceiurile pot deveni spectacole frumoase și armonioase, pline de adânci înțelesuri, care să ne bucure, să ne ridice prin creația artistică deasupra cotidianului, să  ne ofere o viziune optimistă și senină asupra lumii, esențială oricărui moment sărbătoresc al spectacolelor folclorice.

Interesul pentru tradițiile și obiceiurile populare s-au accentuat și în mediile urbane , astfel a dus la organizarea unor concursuri, festivaluri și spectacole folclorice, la care am participat împreună cu elevii: Festivalul-concurs „Astăzi s-a născut Hristos”, „Noi umblăm și colindăm”, organizate de Inspecoratul Școlar al județului Maramureș, și alte activități organizate în școală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu